KURSER

Ungdomskurs!

Till vår stora glädje kommer två av Sveriges bästa folkmusiker och håller en inspirerande kurs för våra unga kommande stjärnor på den folkmusikaliska himlen.
På denna kurs kommer vi att hårdjobba, och lägga sista touchen vid några i förväg instuderade låtar, som sen skall upp och framföras på scenen under eftermiddagen.
Kursmaterial översänds efter antagen anmälan.
Kursen hålls i Kulturskolan i Rimbo.
Tid:10.00 – 12.00
Max 25 deltagare

Adress: Ängsvägen 4. Rimbo

Karin Svensson Nordberg
Det är mitt på dansgolvet som spelmannen Karin Nordberg trivs allra bäst. Hon fascineras av samspelet mellan musiker och dansare och lockas av drivet i slängpolskorna. Karin är riksspelman med låtar från Blekinge som specialitet men det var genom Närkes hamburskor och travare som hon letade sig in i folkmusikvärlden.
Ingrid Ekman
Ingrid Ekman fångades av den svenska folkmusiken i ett möte med Groupaflöjtisten Jonas Simonson. Det som facinerade henne var svänget, flödet och pratet i musiken. Sedan dess har hon spelat låtar från hela landet men framför allt från Närke.
Kringel – Spel till dans (och ungdomskurs)
Kringel består av Karin Nordberg - fioler och Ingrid Ekman - flöjter.
Med ena foten på Närkeslätten och den andra i Blekinges bokskogar spelar Kringel sin musik med hjärtat. Duon skapar ett särpräglat sound vars signum är driv, sväng och samspel. Tradition möter nytt, bland slängpolskor och hamburskor, med nerv, energi och närvaro spelar Kringel musik som verkligen svänger. Bjud upp!

Danskurs

När stämman drar igång för alla spelmän och publik startar också stämman för alla sugna dansare.
Under 2 timmar ges möjligheten att utforska polskans sväng och driv tillsammans med den välrenommerade och populära instruktören Anton Schneider, tillsammans med spelmannen Kristofer Pettersson.
Musiken, och således dansen, kommer ta sin inspiration ifrån Uppland - vilket ger en bra grund och fint driv till fler av de polskor som troligtvis kommer dansas till senare under kvällen; då den fantastiska trion Maskin står på dans-scenen ☺

Tid: 13.00 – 15.00
Max 40 deltagare

Anton Schneider
Anton Schneider är en efterfrågad dansare och danspedagog med rötterna djupt rotade i svensk folkmusik och folkdans.
Han har stor erfarenhet av att jobba med folkdans på scen och av att undervisa dans i många olika sammanhang.
Anton är känd för sin energi och sitt engagemang samt den enkelhet som präglar hans dansutlärning. Som lärare stärker han deltagarna genom deras delaktighet i läroprocessen.
I arbetet med dans på scen söker han ett uttryck med kvalitéer som är unika för folkdansen i tyngd, flöde och en kropp grundad i musikalitet.
Utbildningar i dans som Anton gått är folkdansutbildningen på Dans- och cirkushögskolan i Stockholm och folkdanslinjen på Väddö Folkhögskola.
Kristofer Pettersson
Världsmästare på silverbasharpa 2016 och väl anlitad både som solospelman och som spelman till dans.
”Det är i mötet med dansare som jag känner att min musikaliska cirkel sluts; utan dans känns musiken bara halv för mig. Jag har tillsammans med landets allra främsta danspedagoger ägnat mycket tid åt att undersöka den mycket viktiga kommunikationen mellan musik och dans, och musiker och dansare. Jag spelar silverbasharpa och har valt att specialisera mig på den äldre norduppländska nyckelharpstraditionen”.
Kristofer har även varit en av medlemmarna i både folkmusikbandet Fomp, och Sarek som medverkade i melodifestivalen 2003.

Vi erbjuder en Exklusiv kurs med Per Gudmundson!

Kursen hålls i Atelién hos konstsmeden och säckpipemakaren Max Persson och innefattar ett kurspass på kvällen den 1/6 med uppföljning på stämmodagens förmiddag den 2/6
Dessutom ingår Middag (ej dryck), kvällsjamm och frukost!
Möjlighet till camping finns.

Kursen är inriktad på fiol. Övriga instrument i mån av plats.

Förkunskaper:
Detta är kursen för dig som vill gå på djupet.
Det krävs således att du är väl hemma på ditt instrument och van att lära in i högt tempo.

Tid:
Fredag den 1/6:
Samling och fika 16.30
Kurs 17.30 - 19.30

Lördag den 2/6:
Kurs 10.00 – 12.00

Max 15 deltagare.
Kurspris: 550 kr
Entré till stämman ingår.

Adress: Ulriksdalsvägen 4. Rimbo

Per Gudmundson
en av våra mest uppskattade och respekterade spelmän, på egen hand såväl som i olika konstellationer. Rättvikslåtarna är grundton och inspirationskälla till en personlig spelstil som beskrivits som på samma gång kraftfull och lyrisk. Medlem sedan 1987 i ett av våra främsta folkmusikband – Frifot. 2006 mottog han Zornmärket i guld, en utmärkelse som utdelas till ”synnerligen framstående traditionsbärare”.

Sångworkshop med Anna Wikenius

Själva stämman tjuvstartar lite i år med en workshop i folklig sång ☺

Här kommer vi att jobba med vad som är speciellt för genren: soundet, stilistiska drag som ornament och sväng, lite historia och framför allt ska vi SJUNGA, samt prova sjunga i stämmor. Det behövs inga förkunskaper inom folklig sång men gärna viss sångvana.
Vi jobbar helt på gehör (utan noter).

Kursen hålls i Lidret
Tid: 12.00 – 13.30
Max 25 deltagare

Anna Wikenius
Anna Wikenius - är sångerska och sångpedagog. Hon är uppväxt i Åshammar, en liten by utanför Sandviken i Gästrikland men bor numera i Stockholm.

Hon är utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Piteå. Anna är en av fyra sångerskor i folk'appella-kvartetten Kongero samt sjunger i Folk'avant. Förutom detta anlitas hon ofta som solist i olika projekt, bröllop, dop, begravningar, folkmusikmässor och komponerar musik för sina olika ensembler.